OGB Design OGB Design OGB Design

AANGEPASTE UITGIFTEMOMENTEN I.V.M. HET CORONA-VIRUS

Uw pasnummer begint met H81 …

Dan wordt u verwacht op de WOENSDAG
tussen 16.00 en 16.45 uur om uw pakket op te halen


Uw pasnummer begint met H91 ...

Dan wordt u verwacht op de WOENSDAG
tussen 15.00 en 16.00 uur om uw pakket op te halen


Uw pasnummer begint met H01... en H51...

Dan wordt u verwacht op de VRIJDAG

tussen 11.30 en 12.00 uur om uw pakket op te halen


Uw pasnummer begint met H61... en H71...

Dan wordt u verwacht op de VRIJDAG

tussen 12.30 en 13.00 uur om uw pakket op te halen


NIET VERGETEN  -  GROTE TAS(SEN) MEENEMEN A.U.B.

Bent u ziek of verkouden blijf THUIS en neem contact op met 06-13 15 86 46

DE THUISBEZORGING ZAL ZOALS GEWOONLIJK
OP DE VRIJDAG GEDAAN WORDEN!


Houdt u zich aan de onderstaande regels:

 • Met één persoon uw pakket afhalen
 • Dringend advies tot het dragen van mondkapjes
 • 1,5 meter afstand van anderen houden
 • Alleen op de aangegeven tijden aanwezig zijn
 • Let op de aanwijzingen van de vrijwilligers!
 • Doet u dit niet dan krijgt u geen pakket mee.Bij wijzigingen informeren wij u via telefoon, deze website en facebook.

Inzamelingsactie voor De Voedselbank voor de komende weken

Door het coronavirus heeft De Voedselbank Harderwijk-Ermelo-Putten een tekort aan producten voor mensen in financiële nood. Daarom is het fijn dat zoveel mensen meehelpen met de inzamelingsactie en producten brengen. Doet u nu ook weer mee?


U kunt helpen door producten in te leveren:


Voor week 42 (12 t/m 17 oktober)

• Six pack sap / yoghurt drink

• Zak appels

• Bouillonblokjes (zonder zout)


Voor week 43 (19 t/m 24 oktober)

• Pak chocomelk

• Pak droge soep

• Pak suiker


Voor week 44 (26 t/m 31 oktober)

• Rol (volkoren) biscuits

• up a soup

• Kruidenmix voor kip

Deze producten kunt u inleveren op de volgende dagen, tijden en inleverlocaties:

maandag

maandag
maandag

woensdag

woensdag

woensdag

donderdag

vrijdag

zaterdag

openingstijden

09.30 tot 11.30 uur

09.00 tot 11.00 uur

09.30 tot 11.30 uur

10.00 tot 12.00 uur

19.00 tot 20.00 uur

19.00 tot 20.00 uur

10.00 tot 12.00 uur

09.00 tot 11.00 uur

11.00 tot 12.00 uur

van de winkel

- De Grote Kerk, (Wheme) Kerkplein in Harderwijk

- De Zaaier, E. den Herderstraat in Harderwijk

- De Petrakerk, Busken Huetlaan in Harderwijk

- De Roef, Zuiderzeepad in Harderwijk

- De Bethelkerk, De Wittenhagen in Harderwijk

- De Plantagekerk, Stationslaan in Harderwijk

- De Kiekmure, Tesselschadelaan in Harderwijk

- De Regenboog, Biezenplein in Harderwijk

- Het Visnet, Frankenskamp in Harderwijk

- De Spar, Zuiderzeestraatweg in Hierden

Het inzamelen van de producten zal op een veilige en hygiënische manier in kratten worden gedaan, conform de richtlijnen van het RIVM. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om uw producten te brengen, dan is een gift voor De Voedselbank ook altijd welkom op rekeningnummer: IBAN: NL79 RABO 0161 4018 80 t.n.v. De Voedselbank Harderwijk.


Namens De Voedselbank en de mensen die hiervan gebruik maken

HARTELIJK DANK


Voor meer informatie over deze inzamelingsactie kunt u contact opnemen met
Antoinette Walenberg, coördinator Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten,
M: 06-26 99 02 99 of via E:
info@VoedselbankHarderwijk.nl

Heb je klachten ...

 • Heb je klachten zoals koorts, luchtwegklachten (hoesten/kortademigheid) blijf dan thuis.
  Ook bij twijfel niet komen.
  Raadpleeg bij klachten de huisarts.
 • Ben je ziek: Neem dan contact op met Gerda van den Hazel,  coördinator voedselpakketten, voor het afmelden 06-13 15 86 46.

Voedselbank Harderwijk heeft zelf ook een boodschappenlijstje

De Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten maakt zich op voor de winter. En voor de zo dringend gewenste nieuwbouw om aan de behoefte aan voedselpakketten te kunnen blijven voldoen. Aan de Nobelstraat in Harderwijk kan een heuse winkel komen, áls de drie gemeenten vier ton beschikbaar willen stellen. ,,Wat wij doen is ontzorgen.’’


Snelle handen trekken dozen open en verdelen de zakken met nootjes, pakken rijst en blikjes met gehaktballetjes over de tassen op langgerekte tafels. Stellingkasten staan vol met pakken drinken, groente en fruit in blik, chocopasta, biscuitjes en boven wordt de ruimte in beslag genomen door pakken koffie, houdbare zuivel, potten appelstroop en nog veel meer. In de koel- en vriescellen ligt vlees, kaas, groente en fruit. Bruine bolletjes wachten op de snelle handen, de boontjes moeten nog afgewogen.


Elke week moeten er meer tassen worden gevuld voor mensen die zich melden bij De Voedselbank.


Coördinator Antoinette Walenberg (L) en bestuursvoorzitter Coen van Woerkom hopen dat de gemeenten meebetalen om de verhuizing naar een groter pand mogelijk te maken. © Ruben SchipperTe klein

Dit is De Voedselbank in Harderwijk waar de medewerkers - in totaal ruim zeventig vrijwilligers - nog net om elkaar heen kunnen lopen. Het is er te klein en dat probleem wordt alleen maar groter, niet alleen door corona.


Geweldig hoe mensen meedenken en meedoen

Voorzitter Coen van Woerkom en algemeen coördinator Antoinette Walenberg prijzen zich gelukkig met de steun vanuit de samenleving, zowel financieel als in de vorm van vrijwilligers en vooral ook met de niet aflatende stroom van producten die bij De Voedselbank binnen komen.


Gedwongen sluiting

Nadat de aanvoer van door corona dichte scholen en kerken corona aanvankelijk terugzakte, werd dat later weer ingevuld met nieuwe inzamelmethodes, van onder andere Stichting Present en bewonersinitiatieven. “Geweldig hoe mensen meedenken en meedoen”, zegt Walenberg. “Echt mooi om dat zo te ervaren”, vindt ook Van Woerkom. Ook vanuit de horeca en sport-, school- en bedrijfskantines kwam door de gedwongen sluiting veel naar hen toe.


Forse stijging

Hard nodig blijft het in elk geval. De alarmerende berichten over de snelle groei van het aantal huishoudens in de grote steden dat een beroep doet op de voedselbanken zijn volgens de twee misschien niet zozeer van toepassing in deze regio. ,,Want pieken en dalen zijn hier altijd iets minder heftig’’, meent Van Woerkom. Maar ze houden toch wel rekening met een forse stijging.


Pieken en dalen zijn hier altijd iets minder heftig

Sinds het begin van de coronacrisis viel het nog mee, maar nu is de groei wel merkbaar. Van de ongeveer 210 huishoudens van voor de zomer - goed voor rond de 650 personen - in Harderwijk, Ermelo en Putten zal het naar verwachting doorstijgen naar meer dan 250 aan het eind van het jaar.


Reserves raken op

,,We moeten afwachten welke maatregelen het Rijk nog neemt’’, zegt Van Woerkom. ,,Maar bedrijven hebben het moeilijk, er komen meer werklozen, mensen raken door hun reserves heen.’’ ,,De voedselbank is vaak de laatste stap’’, is de ervaring van Walenberg. ,,Je merkt dat er nog steeds schroom is om daar gebruik van te maken. Maar dat is echt niet nodig. We leven in een tijd dat iedereen in een situatie terecht kan komen dat je hulp nodig hebt. Daar hoef je je niet voor te schamen.’’ Volgens beiden worden ook veel mensen niet bereikt die wel in aanmerking komen voor een wekelijks pakket van de voedselbank. ,,Er zijn best schrijnende gevallen, vooral onder senioren.’’


Storm en vorst

Voor de herfststormen en vrieskou van de komende maanden wordt nog nagedacht over een weerbestendige aanpak. Maar los daarvan wordt al enige tijd toegewerkt naar een nieuw onderkomen, pal naast het huidige, en dan met twee keer zoveel ruimte.

De komende weken zal blijken of het door kan gaan, als de gemeenten hun financiële situatie bespreken. De Stichting Voedselbank heeft namelijk zelf geen geld. In 2019 bleef na aftrek van de kosten een schamele 1500 euro over.


Gratis onderdak

Dolgelukkig zijn ze dat De Voedselbank in elk geval gratis onderdak heeft in een bedrijfspand op Lorentz. De eigenaar is vanuit christelijke overtuiging zelfs bereid voor hen een nieuw pand te bouwen. Dat kost de gemeenschap niets. Maar geld is wel nodig voor de aanschaf van onder andere grotere vries- en koelcellen, een grotere lift voor opslag boven en vooral om het pand energieneutraal en duurzaam te maken. Politiek Harderwijk stond vorig jaar niet te springen om de gevraagde bijdrage van vier ton zomaar beschikbaar te stellen. Er moest een betere onderbouwing komen en konden Ermelo en Putten ook niet meebetalen? Of andere sponsoren?


Liever vandaag dan morgen

Inmiddels heeft Van Woerkom met zijn bestuur geprobeerd alle vragen te beantwoorden. ,,We hopen van ganser harte dat ze nu wel mee willen doen’’, aldus Van Woerkom. ,,We beginnen liever vandaag dan morgen. Als alles volgens plan verloopt zou het in april, mei rond kunnen zijn.’’


Het gaat om de inwoners van Harderwijk, Ermelo en Putten

,,Kijk, het gaat niet om ons als Stichting Voedselbank’’. ,,Het gaat om de inwoners van Harderwijk, die van Ermelo en van Putten. Wat hier gebeurd is in het belang van de gemeente. Wat wij doen is samen te vatten in één woord en dat is ‘ontzorgen’. Wij ontzorgen de gemeente. Als dit werk door kan gaan hoeft de gemeente zich daar niet druk om te maken.’’ En ja, wil de voorzitter maar zeggen, dat kost geld. (1020)

Boeken voor de Voedselbank

In het voorjaar heeft bij Boekhandel Het Boekpunt in Putten de actie ‘geef een boek cadeau’ plaatsgevonden. Hierbij konden klanten voor € 2,50 het boek ‘Koning van Katoren’ of ‘Woeste Willem’ kopen.


Dit boek konden ze uiteraard voor zichzelf houden maar ook doneren aan De Voedselbank in Harderwijk, Ermelo en Putten.


Vorige week mochten meer dan honderdtwintig boeken overhandigd worden aan De Voedselbank. De Voedselbank deelt niet alleen eten en drinken uit, ook wordt aandacht geschonken aan de verjaardagen van kinderen en wordt er gratis kleding beschikbaar gesteld.


Afgelopen jaar heeft De Voedselbank een kleine negenduizend voedselpakketten uitgedeeld. Er zijn daar zestig vrijwilligers actief. In Putten werden wekelijk rond de vijfendertig tot veertig pakketten uitgedeeld. Op jaarbasis loopt dit tegen de tweeduizend pakketten in Putten. In de pakketten van De Voedselbank worden producten gedaan variërend van brood, zuivel, deegwaren, broodbeleg en nog veel meer. Het Boekpunt wil alle klanten hartelijk bedanken voor het meewerken aan deze actie! De prentenboeken werden overhandigd aan Fred Verhoef, werkzaam voor De Voedselbank. (0920)

Belangrijk - Uitgifte in Ermelo

We gaan vanaf vrijdag 12 juni weer de uitgifte in Ermelo doen op de "oude" locatie, t.w. Pinel.


Uitgiftetijden zijn 11.30 tot 12.30 uur.

Schoolspullenpassenproject

Het Burger Weeshuis Harderwijk heeft de kinderen van De Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten een gift geschonken van € 5000,00.

Samen met De Voedselbank is besloten om deze gift te bestemmen voor de aanschaf van de Schoolspullenpassen voor 100 kinderen.


Ook de Stichting Armoedefonds heeft ons, in het kader van het Schoolspullenpassen- project, 148 schoolpassen geschonken.


Zo kunnen we alle kinderen van De Voedselbank in Harderwijk, Ermelo en Putten, een schoolpas ter waarde van € 50,00 geven, zodat ze weer schoolspullen voor het nieuwe schooljaar kunnen kopen. (0720)

Geweldige leerlingen Christelijk College Nassau Veluwe uit Harderwijk

De geplande activiteiten, waaronder het eindexamenfeest, konden door de maatregelen van het RIVM /Covid-19 voor de leerlingen van het examenjaar 2019-2020 van het Christelijk College Nassau Veluwe, helaas niet doorgaan.


Maar ze hebben een andere invulling daarvoor gevonden i.v.v. een geweldige donatie van 3355 euro!!! aan De Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten.


Wat een blijk van maatschappelijke betrokkenheid van deze jeugd.


Wat een kanjers! (0720)

Nieuwsbrief april 2020

Nieuwsbrief maart (2) 2020

Nieuwsbrief maart (1) 2020

Nieuwsbrief februari 2020


Nieuwsbrief december 2019

Nieuwsbrief september 2019

Nieuwsbrief juli 2019

Nieuwsbrief april 2019

Nieuwsbrief februari 2019


GOOI NIET ONNODIG

VOEDSEL WEG!


THT betekent:

Tenminste Houdbaar Tot … Producten met een THT datum kunnen vaak nog lang probleemloos gegeten worden.


TGT betekent:

Te Gebruiken Tot …

Deze datum geldt voor bederfelijke producten en kunnen na de datum beter niet meer gegeten worden.


Enkele voorbeelden / richtlijnen van de eetbaarheid na de houdbaarheidsdatum (THT)


Houdbaarheidstabel Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit


Enkele cijfers over voedselverspilling in Nederlandse huishoudens (2019):


Nederlandse huishoudens verspilden in 2019 gemiddeld

34,3 kg eten per persoon per jaar aan vast voedsel (inclusief dikke vloeistoffen en zuivel).


Dat is een daling van 17% ten opzichte van 2016 (41,2 kg) en 29% ten opzichte van 2010 (48,0 kg)We kunnen het nu aan, maar als het aantal huishou¬dens blijft stijgen...

Corona eiste een forse aanpassing van de werkwijze. De ongeveer zestig en veertig pakketten voor Ermelo en Putten worden net als eerder op vrijdag met een auto daarheen gebracht, maar het eigenlijke afhalen moest anders; minder mensen tegelijk, alles op anderhalve meter afstand en niet meer naar binnen.

Antoinette Walenberg

LET OP