OGB Design OGB Design OGB Design

AANGEPASTE UITGIFTEMOMENTEN I.V.M. HET CORONA-VIRUS

Uw pasnummer begint met H81 …

Dan wordt u verwacht op de WOENSDAG
tussen 16.00 en 16.45 uur om uw pakket op te halen


Uw pasnummer begint met H91 ...

Dan wordt u verwacht op de WOENSDAG
tussen 15.00 en 16.00 uur om uw pakket op te halen


Uw pasnummer begint met H01... en H51...

Dan wordt u verwacht op de VRIJDAG

tussen 11.30 en 12.00 uur om uw pakket op te halen


Uw pasnummer begint met H61... en H71...

Dan wordt u verwacht op de VRIJDAG

tussen 12.30 en 13.00 uur om uw pakket op te halen


NIET VERGETEN  -  GROTE TAS(SEN) MEENEMEN A.U.B.

Bent u ziek of verkouden blijf THUIS en neem contact op met 06-13 15 86 46

DE THUISBEZORGING ZAL ZOALS GEWOONLIJK
OP DE VRIJDAG GEDAAN WORDEN!


Houdt u zich aan de onderstaande regels:

 • Met één persoon uw pakket afhalen
 • Dringend advies tot het dragen van mondkapjes
 • 1,5 meter afstand van anderen houden
 • Alleen op de aangegeven tijden aanwezig zijn
 • Let op de aanwijzingen van de vrijwilligers!
 • Doet u dit niet dan krijgt u geen pakket mee.


Bij wijzigingen informeren wij u via telefoon,
deze website en facebook.


Inzamelingsactie voor De Voedselbank voor de komende weken

Door het coronavirus heeft De Voedselbank Harderwijk-Ermelo-Putten een tekort aan producten voor mensen in financiële nood. Daarom is het fijn dat zoveel mensen meehelpen met de inzamelingsactie en producten brengen. We zijn blij met uw bijdrage en uw steun in de achter ons liggende periode. Doet u nu ook weer mee?


U kunt helpen door producten in te leveren:


Voor week 20 (17 t/m 21 mei)

• Pot chocopasta

• Blik corned beef of kipfilet

• Pak houdbare melk


Deze kunt u inleveren op de volgende dagen, tijden en inleverlocaties:

maandag

maandag
maandag

woensdag

woensdag

vrijdag

zaterdag

openingstijden

09.30 tot 11.30 uur

09.00 tot 11.00 uur

09.30 tot 11.30 uur

19.00 tot 20.00 uur

19.00 tot 20.00 uur

09.00 tot 11.00 uur

11.00 tot 12.00 uur

 van de winkel

- De Grote Kerk, (Wheme) Kerkplein in Harderwijk

- De Zaaier, E. den Herderstraat in Harderwijk

- De Petrakerk, Busken Huetlaan in Harderwijk

- De Bethelkerk, De Wittenhagen in Harderwijk

- De Plantagekerk, Stationslaan in Harderwijk

- De Regenboog, Biezenplein in Harderwijk

- Het Visnet, Frankenskamp in Harderwijk

- De Spar, Zuiderzeestraatweg in Hierden

Het inzamelen van de producten zal op een veilige en hygiënische manier in kratten worden gedaan, conform de richtlijnen van het RIVM. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om uw producten te brengen, dan is een gift voor De Voedselbank ook altijd welkom op rekeningnummer: IBAN: NL79 RABO 0161 4018 80 t.n.v. De Voedselbank Harderwijk.


Namens De Voedselbank en de mensen die hiervan gebruik maken

HARTELIJK DANK


Voor meer informatie over deze inzamelingsactie kunt u contact opnemen met
Antoinette Walenberg, coördinator Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten,
M: 06-26 99 02 99 of via E:
info@VoedselbankHarderwijk.nl

Heb je klachten ...

 • Heb je klachten zoals koorts, luchtwegklachten (hoesten/kortademigheid) blijf dan thuis.
  Ook bij twijfel niet komen.
  Raadpleeg bij klachten de huisarts.
 • Ben je ziek: Neem dan contact op met Gerda van den Hazel,  coördinator voedselpakketten, voor het afmelden 06-13 15 86 46.

En welkom Bert van de Schootbrugge

Mijn naam is Bert van de Schootbrugge en na een leerzame overdracht en inwerkperiode door mijn voorganger Harry Hagen ben ik sinds 01 maart 2021 klantbeheerder van De Voedselbank.


Als kennismaking deze korte introductie: ik ben 69 jaar en woon sinds 3 jaar weer met mijn vrouw in Harderwijk. Na mijn opleiding heb ik diverse functies in het bedrijfsleven gehad. De laatste functie was directeur van tapijtfabriek Hatema in Sittard. Na onze Limburgse jaren hebben wij nog 11 jaar in Frankrijk gewoond om in de Loirestreek een landgoed te beheren voor een Franse adellijke familie. Inmiddels zijn wij, na onze pensionering, weer naar onze “roots” teruggekeerd en neergestreken op de Veluwe. Als pensionado had ik, naast mijn tijd voor schilderen/tekenen en sporten, nog wel wat tijd over voor vrijwilligerswerk. Vandaar dat ik dus reageerde op de advertentie voor klantbeheerder. Temeer daar de doelstellingen van De Voedselbank mij erg aanspreken en ik op die manier binnen een team een steentje kan bijdragen aan het helpen van mensen die onder de armoedegrens leven.


Na de eerste maand operationeel geweest te zijn, kan ik vaststellen het werken voor De Voedselbank met plezier te doen en dat ik, na de eerste gewenning, tevens steeds beter mijn draai vind in ‘’Voedselbank-land’’. Dus ga ik ervan uit nog lang, samen met collega vrijwilligers, de minderbedeelde medemens op deze manier te ondersteunen. (0421)

Bubbels voor de voedselbank!

In deze rare tijd waarin een heleboel zaken anders dan anders gaan hoefden de vrouwen van Ladies’Circle 47 Noordwest-Veluwe niet lang na te denken over een lokaal goed doel om een actie voor te organiseren. Wat wel lastiger was, was de invulling van deze actie. Een originele corona-proof inzamelactie was het streven!De Ladies’Circle is een serviceclub voor vrouwen tot 45 jaar. Op dit moment bestaande uit een groep van 17 enthousiaste ladies uit de regio Putten-Ermelo-Harderwijk.  Elk jaar steunen de ladies van Ladies’Circle Noordwest-Veluwe een lokaal goed doel, een landelijk goed doel en een internationaal goed doel. Daarnaast hebben zij tweewekelijks een bijeenkomst met elkaar. Door Corona zijn deze inmiddels al een jaar lang beperkt tot online-meetings maar ze laten zich hierdoor niet uit het veld slaan en vonden dat De Voedselbank Harderwijk absoluut in aanmerking kwam voor wat extra financiële steun.


Er werd een verkoopactie op poten gezet van feestelijk ingepakte bubbelpakketten met als thema’s: “Stay safe in your bubble!” En “Dubbelbubbelgeluk” met daarin een mooie fles bubbel-wijn (tegen inkoopprijs aangeboden door de Wijntherapeut uit Ermelo) en verschillende bubbelproducten. De verkoop ging boven verwachting goed en leverde het mooie bedrag op van € 900,00 voor De Voedselbank.


Door Corona zijn er op dit moment meer mensen die de hulp nodig hebben van de Voedselbank. Daarnaast vallen een aantal leveranciers van producten aan de Voedselbank weg onder andere doordat restaurants dicht zijn en er minder producten ‘over blijven’ bij de supermarkten. Afgelopen week overhandigde een kleine delegatie ladies de cheque aan mevrouw Antoinette Walenberg, de coördinatrice van De Voedselbank in Harderwijk. Zij gaf aan hier erg blij mee te zijn en het geld te zullen gebruiken voor het inkopen van verse producten zoals groente, fruit en melkproducten waar altijd een tekort aan is. (0321)

Antoinette werkt vrijwillig, “Zolang je het kunt, moet je iets doen”

Stilzitten na haar pensioen kon ze niet, daarom ging ze aan de slag bij De Voedselbank. Antoinette Walenberg uit Harderwijk is daar bijna altijd te vinden om alles te doen wat er moet gebeuren. Daarom krijgt ze een onderscheiding.


De Harderwijkse geeft leiding aan 78 vrijwilligers bij De Voedselbank Harderwijk-Ermelo-Putten. In het programma De Gulden Gelderlander gaat presentator Jochem van Gelder op zoek naar mensen die iets speciaals doen voor de samenleving en bekroont ze tot 'Gulden Gelderlander'.


"Het is een geweldige vrouw vol met enthousiasme", vertelt Paul Combee, die ook bij De Voedselbank werkt. Met hulp van Paul komt Jochem de bijzondere Gelderlander verrassen. "Ik vind het heel bijzonder", reageert Antoinette verbaasd. "Mijn filosofie is: zolang je het kunt, moet je iets geven aan de maatschappij." (0321)

Inzameling voor De Voedselbank Putten

Bij de Andreaskerk is er op zaterdag 6 maart jl. opnieuw een inzameling geweest van levensmiddelen voor De Voedselbank. Iedereen kon tussen 10.00 en 12.00 uur via een drive-in (inrijden vanaf de Voorthuizerstraat) de producten brengen.


Voor deze inzameling waren de volgende producten gewenst:

 • Kleine potjes of blikken groenten (350 gram)
 • Pak tortilla’s of wraps
 • Mix voor chili con carne
 • Paprikapoeder (zakje of potje)
 • Pot appelmoes 0% suiker
 • Houdbare melk
 • Vacuümverpakte kaas
 • Pot pindakaas
 • Mix voor macaroni of spaghetti


Ook DE-punten, cadeaukaarten, PLUS- en Jumbo spaarkaarten zijn van harte welkom om verse producten van te kopen.


Het aantal mensen dat aangewezen zijn op De Voedselbank stijgt, ook in onze regio. Het aanbod aan producten van supermarkten loopt gestaag terug. Steeds meer supermarkten hebben een anti-verspillingsbeleid. Logisch en goed natuurlijk. Maar dit betekent wel dat de ondersteuning van De Voedselbank door particuliere inzamelingen steeds harder nodig wordt.


De inzameling was een initiatief van het Diaconaal Platform Putten, waarin alle kerkelijke gemeenten vertegenwoordigd waren. Uiteraard werd deze actie volledig coronaproof georganiseerd. Wie niet in de gelegenheid of in staat was om de producten te brengen, kon een gift overmaken op IBAN NL79 RABO 0161 4018 80 t.n.v. Voedselbank Harderwijk. Er zijn in totaal 103 kratten met levensmiddelen ingebracht en € 250,00 aan cadeaubonnen van de Jumbo, Plus en/of AH. (0321)

Menselijkheid bij Harderwijkse bijstand

Het nieuws dat in de gemeente Wijdemeren een vrouw € 7.000,00 bijstand moest terugbetalen, omdat haar moeder voor boodschappen zorgde, is ook in Harderwijk ingeslagen als een bom. De Harderwijkse raadsleden Wilco Bos (PvdA) en Anke Buurman-Kuiper (D66) vinden dat er niet op deze manier met mensen met een uitkering omgegaan moet worden.


Daarom dienen zij volgende week in de vergadering van de gemeenteraad een motie in, om te voorkomen dat dit ook in Harderwijk gebeurt. De motie roept het College op om gebruik te maken van de beleidsvrijheid die de participatiewet biedt. Hiermee wordt het inwoners toegestaan om vrij te besteden giften te ontvangen, tot 120% van het bijstandsniveau, zonder gekort te worden op hun bijstandsuitkering. Mensen in een uitkering hoeven op deze manier niet bang te zijn gekort te worden omdat ze boodschappen ontvangen van De Voedselbank, Stichting Mensen in Nood of hun eigen ouders.


Raadslid Wilco Bos: “De oorzaak van deze ellende is helaas het systeem van wantrouwen dat landelijk is opgetuigd. De bijstand is oorspronkelijk bedoeld om te zorgen dat iedereen in Nederland op een normale manier rond kan komen. Tegenwoordig is het zo complex gemaakt, dat mensen geconfronteerd worden met een woud aan regels en wantrouwen.” Anke Buurman-Kuiper vult aan: “Helaas is dit plaatselijk niet op te lossen, maar we kunnen er in ieder geval voor zorgen dat er in Harderwijk menselijk met de regels wordt omgegaan, vandaar deze motie.” (0121)

Nieuwsbrief april 2021

Nieuwsbrief februari 2021


Nieuwsbrief december 2020

Nieuwsbrief november 2020

Nieuwsbrief juli 2020

Nieuwsbrief april 2020

Nieuwsbrief maart (2) 2020

Nieuwsbrief maart (1) 2020

Nieuwsbrief februari 2020


GOOI NIET ONNODIG

VOEDSEL WEG!


THT betekent:

Tenminste Houdbaar Tot … Producten met een THT datum kunnen vaak nog lang probleemloos gegeten worden.


TGT betekent:

Te Gebruiken Tot …

Deze datum geldt voor bederfelijke producten en kunnen na de datum beter niet meer gegeten worden.


Enkele voorbeelden / richtlijnen van de eetbaarheid na de houdbaarheidsdatum (THT)


Houdbaarheidstabel Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit


Enkele cijfers over voedselverspilling in Nederlandse huishoudens (2021):


Nederlandse huishoudens verspilden in 2020 gemiddeld

34,3 kg eten per persoon per jaar aan vast voedsel (inclusief dikke vloeistoffen en zuivel).


Dat is een daling van 17% ten opzichte van 2016 (41,2 kg) en 29% ten opzichte van 2010 (48,0 kg)


DE UITBREIDING VAN
ONZE VOEDSELBANK


Bouw-flits 01 - 02/21

Bouw-flits 02 - 03/21

Bouw-flits 03 - 03/21


We kunnen het nu aan, maar als het aantal huishoudens blijft stijgen...

Corona eiste een forse aanpassing van de werkwijze. De ongeveer zestig en veertig pakketten voor Ermelo en Putten worden net als eerder op vrijdag met een auto daarheen gebracht, maar het eigenlijke afhalen moest anders; minder mensen tegelijk, alles op anderhalve meter afstand en niet meer naar binnen.

Antoinette Walenberg


LET OP