OGB Design OGB Design OGB Design

DE UITGIFTE VAN ONZE PRODUCTEN IN HARDERWIJK
IS MET HET “WINKELMODEL”


Op de woensdagen van 13:00 tot 14:30 uur en

op de vrijdagen van 11:00 tot 13:00 uur.


NIET VERGETEN  -  GROTE TAS(SEN) MEENEMEN A.U.B.


Voor het werkgebied ERMELO

Uitgifte van de voedselpakketten zijn op vrijdagen van 11:30 tot 12:30 uur
in  de Maranathakerk, Sparrenlaan 4 in Ermelo.

• De uitgifte is bij de achteringang van de kerk tegenover de fietsenstalling.


Voor het werkgebied PUTTEN

Uitgifte van de voedselpakketten zijn op vrijdagen van 12.30 tot 13.30 uur

in het inloophuis “t Hart van Putten”, Molenweg 2 in Putten.

Heb je klachten

 • Heb je klachten zoals koorts, luchtwegklachten (hoesten/ kortademigheid) blijf dan thuis. Ook bij twijfel niet komen. Raadpleeg bij klachten de huisarts.
 • Ben je ziek? Graag afmelden per WhatsApp of SMS via 06- 43 93 09 24. Niet bellen!


DE THUISBEZORGING ZAL OP DE VRIJDAG GEDAAN WORDEN!

HET NIEUWS OP DEZE PAGINA


Inzamelingsactie voor De Voedselbank voor de komende weken

De Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten vraagt ook nu weer uw medewerking om er voor te zorgen dat de mensen die daarvoor in aanmerking komen, ook weer wekelijks een passend pakket goederen kan ontvangen. Van u wordt gevraagd om de komende weken de volgende artikelen in te leveren op de onderstaande inzamelpunten. We hopen weer te mogen rekenen op uw bereidwilligheid.


U kunt helpen door producten in te leveren:


Week 13 (26 maart t/m 01 april)

• Pak sap (appel/ druif etc.)

• Pak pannenkoekenmix

• Kuipje smeerkaas


Week 14 (02 t/m 08 april)

• Toiletpapier (6/ 8 rol)

• Noedels/ bami

• Fruitcocktail


We rekenen er op dat u onze inzamelpunten weer overstelpt met uw gulle gaven.


Deze kunt u inleveren voor de kerkgang in de volgende kerken in Harderwijk:

 • De Bethelkerk, De Wittenhagen 28 (Protestantse Kerk).
 • De Grote Kerk, Kerkplein 1 (Hervormde Gemeente).
 • De Petrakerk, Busken Huetlaan 2 (Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt).
 • De Plantagekerk, Stationslaan 136 (Protestantse Gemeente en inleveren is ook
  mogelijk op de woensdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur).
 • De Regenboog, Biezenplein 1 (Hervormde (wijk)gemeente en inleveren is ook
  mogelijk op de vrijdagmorgen tussen 09:00 en 11:00 uur).
 • De Zaaier, Eibert den Herderstraat 22 (Christelijke Gereformeerde Kerk).
 • Het Morgen College, De Sypel 2 (Baptistengemeente).
 • Het Visnet, Frankenskamp 2 (Hervormde Gemeente Hierden).
 • Sefanja, Stationslaan 121 (Christengemeente).


In Hierden:

 • De Spar van Drie, Zuiderzeestraatweg 143, tijdens de openingstijden van deze winkel.


Het inzamelen van de producten zal op een veilige en hygiënische manier in kratten worden gedaan, conform de richtlijnen van het RIVM. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om uw producten te brengen, dan is een gift voor De Voedselbank ook altijd welkom op rekeningnummer: IBAN: NL79 RABO 0161 4018 80 t.n.v. De Voedselbank Harderwijk.


Namens De Voedselbank en de mensen die hiervan gebruik maken

HARTELIJK DANK


Voor meer informatie over deze inzamelingsactie kunt u contact opnemen met
Antoinette Walenberg, algemeen coördinator Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten,
M: 06-26 99 02 99 of via E:
info@VoedselbankHarderwijk.nl

College en secretariaat Harderwijk helpen De Voedselbank

De Voedselbank is door de inflatie- en energiecrisis voor veel inwoners een redding in de wekelijkse boodschappen. Het aantal klanten van De Voedselbank is het afgelopen jaar toegenomen doordat onder andere energie en levensmiddelen flink duurder werden. Meer inwoners dan voorheen maken ondertussen gebruik van de hulp van De Voedselbank. En daaraan wilden de burgemeester, wethouders en de medewerkers van het bestuurssecretariaat uit Harderwijk graag hun steentje bijdragen met hand- en spandiensten zoals het plakken van tenminste-houdbaar-tot-stickers en het in voorraad zetten van de producten.NLdoet

Vrijdag 10 maart en zaterdag 11 maart zijn de officiële dagen van NLdoet. Het was bij De Voedselbank echter niet mogelijk om op die dagen te komen helpen. Op vrijdag werken er de vaste medewerkers in verband met de privacy van klanten. Op zaterdag is De Voedselbank gesloten. (0323)

Zonnepanelen

Nadat wij in november 2021 ons nieuwe- en aardgasvrije pand aan de Nobelstraat 7 hebben betrokken, is onze wens om het hele pand energieneutraal te maken sinds kort ingevuld. Op 18 januari is de plaatsing 143 zonnepanelen opgeleverd en zijn sindsdien operationeel. Dit betekent dat wij op jaarbasis al onze energie zelf opwekken. Een deel van de panelen is gericht op het noordoosten, een ander deel op het zuidwesten. Hierdoor wordt er een maximale opbrengst gerealiseerd.


Volgens de berekening van de leverancier, kunnen de panelen op jaarbasis ongeveer 53.000 KWh  aan elektriciteit leveren.  Ons jaarverbruik ligt gemiddeld op 36.000 KWh. Een overschot van 17.000 KWh. Op basis van de huidige wet- en regelgeving is de salderingsregeling van toepassing. Maar dat is niet het belangrijkste en gaat ook volgens de laatste berichten veranderen. Wij denken dat het overschot in de toekomst nodig is wanneer er laadpalen worden geplaatst. De verwachting is dat wij in toekomst met elektrisch aangedreven bestelwagens moeten gaan rijden. Echter, het is nu nog niet zo ver. Tenslotte, de investering in de zonnepanelen is geheel tot stand gekomen door diverse donaties waaronder het Rabo Stimuleringsfonds. (0223)

Rode Kruis: kwart van mensen vraagt geen hulp bij voedselnood

Een kwart van de mensen zou bij gebrek aan eten geen hulp vragen. Zij stappen dan niet naar bekenden of een overheidsorganisatie. Dit komt naar voren uit een steekproef van het Rode Kruis waaraan ruim duizend Nederlanders hebben meegewerkt. Ook blijkt dat bijna een op de drie weleens zorgen heeft of er genoeg geld is om eten te kopen.


De reden die het vaakst wordt genoemd om geen hulp te vragen, is de overtuiging dat je zelf je problemen moet oplossen. Daarna volgen schaamte, en niet bekend willen staan als iemand die hulp nodig heeft.


Volgens het Rode Kruis is het aantal Nederlanders in voedselnood het afgelopen jaar toegenomen. Cijfers heeft de organisatie niet, maar zij baseert dit op signalen van andere hulporganisaties. Heleen van den Berg van het Rode Kruis zegt: “Het gaat ook om mensen die het vorig jaar eigenlijk nog prima deden. Mensen die het nu net niet meer lukt om de eindjes aan elkaar te knopen. Dan schiet eten erbij in”. De coronacrisis, de inflatie en stijgende vaste lasten lijken hiervoor belangrijke oorzaken, stelt Van den Berg. Uit het onderzoek van de hulporganisatie blijkt verder dat de meeste (89 procent) respondenten bereid zijn iemand uit de eigen omgeving te helpen als dat wordt gevraagd. (0123)

Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten heeft een groot tekort aan luiers

Dat de Voedselbank etenswaren verstrekt aan mensen die het hard nodig hebben is algemeen bekend, maar de Voedselbank Harderwijk – Ermelo – Putten heeft nog veel meer artikelen in het assortiment.


Algemeen Coördinator Antoinette Walenberg vertelt: „Naast levensmiddelen is het minder bekend dat de Voedselbank ook artikelen als bijvoorbeeld maandverband, wasmiddelen, shampoo, douchecrème, deodorant en ook luiers uitgeeft. Die producten verzamelen wij en als wij er ongeveer tweehonderd stuks van hebben dan worden ze uitgegeven. De meeste producten lukken wel, maar aan luiers hebben wij echt een groot tekort.” ,,En dan vooral maat vijf en zes”, vult collega coördinator Paul Combee aan. (0123)  Lees verder

Esther’s Dance Creation danst geld bij elkaar voor Voedselbank Harderwijk

Dansschool Esther’s Dance Creation heeft geld bij elkaar gedanst voor de Voedselbank Harderwijk. ,,Wij hebben gratis opgetreden en workshops gegeven en daar een donatie voor gevraagd. Dankbaar en blij verrast bleek het om een bedrag van 600 euro te gaan.


De cheque is door eigenaresse Esther van de Brug geschonken aan Antoinette Walenberg, algemeen coördinator van de Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten. “In de huidige tijd met de hoge energierekeningen en dure boodschappen kunnen veel mensen niet meer rondkomen waardoor de voedselbanken het extra druk hebben. Omdat de voedselbanken geen steun vanuit de overheid krijgen is geld hard nodig. Wij zijn dankbaar op deze manier wat te hebben bijgedragen.” (0123)


Foto: Esther van de Brug schenkt cheque aan Antoinette Walenberg

De Voedselbank deelt soms producten uit na de houdbaarheidsdatum

Op verpakte levensmiddelen staat altijd een houdbaarheidsdatum:

 • THT: dit staat op de meeste producten en geeft aan dat de producent de kwaliteit garandeert tot en met deze datum. De THT wordt gebruikt bij droge kruidenierswaren en de meeste gekoelde producten die op een aangegeven temperatuur moeten worden bewaard.


 • TGT: dit staat op zeer kort houdbare producten zoals vers vlees, verse kip, verse vis en dagverse zuivel. Deze producten moeten worden bewaard bij 0 - 4° Celsius. Geadviseerd wordt om producten na deze datum niet meer te eten in verband met mogelijk bederf.


Mogen producten na de aangegeven datum nog worden uitgedeeld?

 • Bij TGT is al aangegeven dat dit kwetsbare producten zijn en mogen dus na de TGT niet meer worden uitgedeeld omdat de voedselveiligheid niet kan worden gegarandeerd.


Bij THT ligt dit anders:

 • Producten die gekoeld bij 7° Celsius moeten worden bewaard mogen na verstrijken van de datum niet meer worden uitgedeeld.


Producten die niet-gekoeld kunnen worden bewaard (de droge kruidenierswaren) mogen onder voorwaarde na het verstrijken van de THT worden uitgedeeld. Dit mag omdat de kwaliteit, afhankelijk van het soort product, langzaam terugloopt maar geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert. (Verder lezen, ook in meerdere talen)

GOOI NIET ONNODIG

VOEDSEL WEG!


THT betekent:

Tenminste Houdbaar Tot … Producten met een THT datum kunnen vaak nog lang probleemloos gegeten worden.


TGT betekent:

Te Gebruiken Tot …

Deze datum geldt voor bederfelijke producten en kunnen na de datum beter niet meer gegeten worden.


Richtlijnen van de kwaliteit
bij THT en/ of TGT.
Een flyer in meerdere talen


Houdbaarheidstabel Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit


Enkele cijfers over voedselverspilling in Nederlandse huishoudens (2021):


Nederlandse huishoudens verspilden in 2020 gemiddeld

34,3 kg eten per persoon per jaar aan vast voedsel (inclusief dikke vloeistoffen en zuivel).


Dat is een daling van 17% ten opzichte van 2016 (41,2 kg) en 29% ten opzichte van 2010 (48,0 kg)


ETEN BEWAREN

Hoelang kun je een geopend product bewaren? Wat is de beste bewaarplek voor je eten en drinken (de koelkast, vriezer of voorraadkast)?

En hoe herken je bederf?


In deze online Bewaarwijzer vind

je het bewaaradvies van meer

dan 2.000 producten.

Inclusief handige bewaartips.


Doneren met QR-code

 • Open de QR scasnner op uw mobiel
 • Richt de camera op de QR code
 • In de bankierapp verschijnen de betaalgegevens. Controleer de gegevens en tik op betalen.
 • Bevestiging de betaling door het invoeren van uw pincode van de bankierapp.